Elérhetőség:
+36-1-469-1060
rendeles@quickprint.hu

Technológiák

Bögre emblémázása

Bögréket és üvegpoharakat magas hőfokon beégetett kerámia- illetve üvegfesték felhasználásával lehet dekorálni, emblémázni.

Az eljárás részleteiben hasonló a szitanyomáshoz, mivel a grafikát (a különböző színkivonatokat) szitára világítják, a kerámiafestéket pedig ezen keresztül egy speciális papírra nyomják.
Miután az összes színt felhordták erre a felületre, kap egy lakkréteget, melynek segítségével a matrica leáztatható a papírról, majd ezt kézzel felhelyezik a bögre palástjára. Ezután kerül a bögre a kemencébe, ahol magas hőmérsékleten (kb. 750 °C) a festék a bögrén lévő mázzal erős kötést hoz létre, a lakkréteg pedig nyom nélkül leég.
Ezzel az eljárással direkt színes grafika és color kép is elhelyezhető a bögrén. A festékek csak korlátozott színekben léteznek, emiatt a különböző Pantone- színárnyalatokat nem lehet pontosan kikeverni, és color képek esetén is számolni kell tónus- illetve színváltozással.

Léteznek úgynevezett hidegfestékek, melyeket körülbelül 150 °C-on hőkezelnek a kerámiára. Ezek színválasztéka teljes, hátránya viszont, hogy fémtárggyal lekaparható a felületről (mosogatás és normál használat nem károsítja).

Létezik egy újfajta eljárás, amivel a bögrére vihetők színes fényképek ábrák kis tételben is.
Ehhez speciális bögrét használunk, ami egy olyan kerámia mázzal van bevonva, melyre egy speciális fotónyomtatóval kinyomtatott képet bilinccsel ráhelyezünk a bögrére nagy nyomással és felhevítjük.
Ez mosható, fém tárggyal sem kaparható le, de a speciális bögre ára miatt nagy tételű megrendelésnél inkább az előző eljárások valamelyike ajánlott. Előnye viszont, hogy a fényképes bögre azonnal elkészíthető.

Dombornyomás

Papír, bőr, jó minőségű műbőr termékek emblémázására szolgáló eljárás.
A logóról készül egy véset, melyen az embléma tükörképe jelenik meg.
Ezt a vésetet egy présgépbe befogják, felhevítik a szükséges hőmérsékletre, majd megfelelő nyomóerővel belepréselik a tárgyba. Ekkor megjelenik a minta lenyomata.
Lehetőség van a nyomat színezésére, ha a szerszám és a tárgy közé speciális fóliát helyeznek.
Ebben az esetben a lenyomat olyan színű lesz, mint a fólia (Pl. ezüst, arany).

Gyantás matricák

Kulcstartók, tollak és más sík felületű tárgyak pl.: mappák, gyűrűs kalendáriumok, számítógépek márkajelzésére, egyedi dekorálására szolgál.
Két fő változata:

1. Sík, színezett és műgyantával bevont matrica:

Öntapadó vinylre vagy vékony fémhatású fóliára készül a nyomat, a grafikától függően tamponnyomással, szitanyomással vagy digitális nyomtatással. Az öntapadó fóliát ezután pontosan méretre vágjuk stancolással vagy kivágóplotterrel. Ezután egy speciális műgyanta réteggel vonjuk be.
Ezután felragasztható az ajándéktárgyra.

2. Fém, dombor hatású matrica:

Vékony fémfóliából készül, melynek hátoldalát utólag ragasztóval vonjuk be, ezzel öntapadóssá téve. A fóliába préseljük a grafikát és a háttér raszterezését.
Ezután lehet a grafikát vagy annak egyes elemit színezni (tamponnyomással), és gyantázni.
E két művelet el is hagyható.

Szitanyomás

Alapvetően textiltermékek és papír emblémázására alkalmazható eljárás, de műanyagok, fémek feliratozására is megoldható ezzel a technológiával.

A szitanyomás folyamata:

A nyomósablon (szita) egy megfelelő nagyságú keretre (fára, fémre) felfeszített poliészter szövet.
Ezt bevonjuk egy emulziós fényérzékeny réteggel, majd az 1:1 méretű filmet rávilágítjuk.
A fény hatására a fényérzékeny réteg, ahol fényt kapott megszilárdul (polimerizálódik), kitölti a szita szöveteit és nem engedi át a festéket. A többi rész vizzel kimosható, itt "kilyukad" a sablon, és lesz rajta festékáteresztő réteg.

A szitanyomás készülhet közvetlenül a tárgyra (ha az sík felület, vagy ki lehet síkba teríteni, pl.: ernyő, póló, naptár), vagy egy közvetítő anyagra (transzfernyomás), melyről vasalással kerül a textíliára a festék.
A transzfer technológia külön ágazata a szitanyomásnak, ami egyre nagyobb tért hódít, így olyan tárgyakat is meg lehet emblémázni, akár color nyomattal is, ami alakjánál fogva síkban nem fektethető le, vagy ahol több szín illesztése nehezen oldható meg.

A szitanyomáshoz 1:1 méretű pozitív rétegoldalon olvasható filmre van szükség.

Ezzel az eljárással zászlókat is készítünk akár 1,5 m x 4 m-eset is.

Ofszetnyomtatás

Az ofszetnyomtatás technikája eltér a többi nyomtatási eljárástól.
Az ofszet nyomtató lemezen a nyomtatandó és nem nyomtatandó részek közül az egyik víztaszító, míg a másik vízszerető rétegű lesz.
A nyomtatásra előkészített lemezt a nyomdagép formahengerére rögzítik. A nyomdagép minden egyes fordulatakor a nedvesítőmű benedvesíti a nyomóforma nemnyomó azaz víztaszító részeit és befestékezi a nyomtatandó részeit. A festék felhordása után a nyomóforma érintkezésbe kerül a gumihengerrel ahonnan a rajzolat már közvetlenül a papírra kerül. Mivel nem a nyomólemez, hanem egy közbeiktatott gumival bevont henger adja át a festéket a nyomtatandó felületnek azaz a papírnak, nevezzük az eljárást ofszet nyomtatásnak.

A color azaz színes nyomatokat a nyomdatechnika négy szín keverésével hozza létre, ezen színek a Cián, Magenta, Yellow és Black, amelyet kulcs színnek is (Key) neveznek, innen származik a CMYK elnevezés is. A color anyagokat ún. négy verkes gépeken állítják elő, azaz négy a fent említett ofszet hengeren keresztül jut a festék a papírra. A grafikai anyagra a tervezésnél vágó illesztő jeleket, esetenként terhelési csíkot terveznek. Az illesztőjelek a nyomdász munkáját segítik, mivel ezen jelek segítségével állítja a különböző hengerek viszonyát egymáshoz, hogy a nyomat színkivonatai pontos illeszkedjen egymáshoz. A terhelési csík a megfelelő mennyiségű festék beállításra szolgál.

Tamponnyomás

Műanyag, bőr, műbőr, fa és fém termékek emblémázására szolgáló eljárás.
A szitanyomásnál kisebb méretű nyomatok készítésére alkalmas.
Előnye, hogy nagyobb pontossággal és jobb felbontással lehet a nyomatokat elkészíteni, mint szitázással, nem csak sík felületre. Az emblémát egy nyomólemezre (klisé) világítják le, majd ezt a lemezt előhívják.
A festéket erről a lemezről egy szilikon alapú gumitampon viszi át a tárgyra.
A tampongumi rugalmassága miatt ívelt, hengeres felületekre is lehet nyomatot készíteni.

A tamponnyomáshoz max 8x8 cm-es, passzerjel nélküli, rétegfordított (ofszet) filmre van szükség.

Az oldal tetejére
Megosztás a Google Plus-on Megosztások